Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kost gemiddeld € 4.400 (bron: Milieu Centraal, augustus 2017), in 2011 was dit nog € 5.900. Deze investering verdient zich gemiddeld in zeven jaar terug. Tien panelen produceren jaarlijks zo'n 2.300 tot 2.500 kWh elektriciteit. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. 

Btw terugvragen

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Je kunt dan de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. 

 

SDE Subsidie zonnepanelen voorjaar 2020

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) bestaat uit een vergoeding per opgewekte eenheid (kWh) elektriciteit voor een periode van 15 jaar.

SDE+ stimuleert de productie van duurzame energie en richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Zonnepanelen met SDE+ subsidie zijn daarom zeer interessant. Het verschil tussen de kostprijs van grijze (fossiele) energie en die van duurzame energie wordt vergoed over een periode tot 15 jaar. Als u een SDE+ subsidie voor zonnepanelen toegewezen krijgt, kunt u maximaal 9,9 eurocent subsidie krijgen per opgewekt kilowattuur.
Met een SDE+ subsidie verdient u dus drie keer geld:

  1. U ontvangt maximaal 9,9 eurocent per opgewekte kWh zonne-energie
  2. U bespaart op uw stroomrekening (dag-stroom) omdat u zelf uw energie opwekt (niet-netlevering)
  3. De stroom die niet wordt verbruikt (dag-stroom) verkoopt u aan uw energiebedrijf (netlevering)

Wetgeving maakt verduurzaming noodzakelijk, besparen met zonnepanelen is een makkelijke wijze

Nieuwe wetgeving maakt verduurzamen noodzakelijk en besparen een fijne bijkomstigheid
In het kader van de klimaatafspraken heeft de Nederlandse regering besloten dat zakelijke panden in de komende jaren moeten verduurzamen. Zo is het zelfs verplicht om maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Het aanschaffen van zonnepanelen is de snelste en makkelijkste manier om te voldoen aan deze wetgeving.

Gebruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen, als u de kosten hiervoor in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen. Deze maatregelen worden vastgelegd per sector. Gebruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 200.000 kWh stroom of 75.000 m3 gas? Dan kan de gemeente eisen dat u een energiebesparingsonderzoek uitvoert.Verkoopt u uw bedrijfspand of verlengt of vernieuwd u de huurovereenkomst? Dan bent u verplicht een energielabel te overleggen.