Wat is een kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.

Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens één wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

Enkel-of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op elk moment van de dag en de week hetzelfde.

Bij een dubbeltarief is de kwh-prijs in de piekuren hoger en in de daluren lager. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Enkel en dubbeltarief kan soms gunstiger zijn, maar lang niet altijd. Of het voor jou gunstig is kun je mail ons: info@4insurebizz4all.nl 

Ontwikkeling kWh-prijs

De gemiddelde 'kale' kWh-prijs was de afgelopen jaren flink gedaald, maar sinds 2017 stijgt de ‘kale’ kWh weer. De prijs was in januari 2017 op zijn laagst, namelijk 4,95 cent per kWh. Het voordeel van de dalende kale kWh-prijs werd deels teniet gedaan door het stijgen van de belasting.

De btw steeg van 19% naar 21%, de energiebelasting nam toe en de Opslag Duurzame Energie werd in het leven geroepen. In 2012 was het percentage belastingen nog 35% van de totale energierekening. Najaar 2018 is dat percentage circa 43%.

In 2019 betaal je minder energiebelasting op elektriciteit (voor gas juist meer). De opslag duurzame energie voor elektriciteit en gas wordt verhoogd naar 2,3 cent per kWh (incl. btw)

Informatie consumentenbond